shakespeare in hayatı ingilizce

William Shakespeare, İngiliz edebiyatının en büyük isimlerinden biridir. 1564 yılında Stratford-upon-Avon’da doğan Shakespeare, 1616 yılında aynı yerde öldü. 37 oyun, 154 sone ve 2 uzun şiir yazan Shakespeare, eserleriyle dünya edebiyatına önemli katkılarda bulundu.

Shakespeare’in hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Babası John Shakespeare, Stratford-upon-Avon’da başarılı bir eldivenciydi. Annesi Mary Arden, yerel bir toprak sahibinin kızıydı. Shakespeare’in sekiz çocuğu vardı.

Shakespeare’in eğitim hayatı hakkında da çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Stratford-upon-Avon’daki King’s New School’a gittiği düşünülmektedir. Ancak, Shakespeare’in okuldan ayrıldıktan sonra ne yaptığı bilinmemektedir. Bazı kaynaklar, Shakespeare’in bir süre Londra’da tiyatro oyuncusu olarak çalıştığını iddia etmektedir.

1592 yılında Shakespeare, Londra’daki Lord Chamberlain’s Men adlı tiyatro topluluğuna katıldı. Bu topluluk, daha sonra King’s Men adını aldı. Shakespeare, bu topluluk için oyunlar yazmaya başladı. Shakespeare’in ilk oyunları, komedi ve tarih oyunlarıydı. Daha sonra, trajedi oyunları yazmaya başladı. Shakespeare’in en ünlü oyunları arasında Romeo ve Juliet, Hamlet, Macbeth ve Kral Lear yer almaktadır.

Shakespeare, oyunlarının yanı sıra şiirler de yazdı. Shakespeare’in şiirleri, aşk, güzellik ve doğa gibi temaları işlemektedir. Shakespeare’in en ünlü şiirleri arasında Sonnets ve A Lover’s Complaint yer almaktadır.

Shakespeare, 1616 yılında Stratford-upon-Avon’da öldü. Mezarı, Stratford-upon-Avon’daki Holy Trinity Kilisesi’nde bulunmaktadır. Shakespeare’in ölümünden sonra, eserleri birçok dile çevrildi ve dünya çapında sahnelendi. Shakespeare, bugün hala dünyanın en çok okunan ve oynanan yazarlarından biridir.

Shakespeare’in hayatı ve eserleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kaynakları ziyaret edebilirsiniz:

  • Shakespeare’in doğum yeri: https://www.shakespeare.org.uk/
  • Shakespeare’in mezarı: https://www.holytrinitystratford.org.uk/
  • Shakespeare’in eserleri: https://www.folger.edu/shakespeare/
  • Shakespeare hakkında bilgi: https://www.britannica.com/biography/William-Shakespeare

Yayımlandı

kategorisi