sovyet ne demek

Sovyet

Sovyet, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) temel siyasi ve idari birimiydi. Sovyetler, işçi, köylü ve asker temsilcilerinden oluşan konseylerdi. Sovyetler, yerel yönetimlerden sorumluydu ve aynı zamanda daha yüksek düzeydeki sovyetlere delege seçerdi.

Sovyetler Birliği, 1922 yılında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC), Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (USSC), Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (BSSR) ve Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (TSFSC) tarafından kuruldu. Sovyetler Birliği, 1991 yılında dağıldı.

Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük ülkesiydi. Ülkenin yüzölçümü 22.402.200 kilometrekareydi. Sovyetler Birliği’nin nüfusu 293 milyondu. Sovyetler Birliği, çok uluslu bir ülkeydi. Ülkede 100’den fazla farklı etnik grup yaşıyordu.

Sovyetler Birliği, dünyanın en güçlü ülkelerinden biriydi. Ülkenin ekonomisi çok güçlüydü. Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük sanayi ülkelerinden biriydi. Ülkenin tarımı da çok gelişmişti. Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük silah üreticisiydi. Ülkenin ordusu çok güçlüydü. Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük uzay gücüydü. Ülke, dünyanın ilk yapay uydusunu ve ilk insanı uzaya göndermişti.

Sovyetler Birliği, dünyanın en önemli siyasi ve askeri güçlerinden biriydi. Ülke, Varşova Paktı’nın lideriydi. Sovyetler Birliği, Doğu Bloku’nun lideriydi. Ülke, Küba Füze Krizi’nde önemli bir rol oynadı. Sovyetler Birliği, Vietnam Savaşı’nda Kuzey Vietnam’ı destekledi.

Sovyetler Birliği, 1991 yılında dağıldı. Ülkenin dağılması, Soğuk Savaş’ın sona ermesine yol açtı. Sovyetler Birliği’nin dağılması, dünyada yeni bir dönemin başlamasına yol açtı.

Sovyetler Birliği ile ilgili faydalı siteler:

Sovyetler Birliği ile ilgili faydalı dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi