sovyetler birliği nedir

Sovyetler Birliği, 1922’den 1991’e kadar var olan bir sosyalist devletler birliğiydi. Başkenti Moskova’ydı ve 15 cumhuriyetten oluşuyordu. Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük ülkesiydi ve nüfusunun yaklaşık 293 milyon olduğu tahmin ediliyordu.

Sovyetler Birliği, 1917’deki Ekim Devrimi’nden sonra kuruldu. Devrim, Bolşevik Parti’nin lideri Vladimir Lenin tarafından yönetildi. Bolşevikler, Rusya’da sosyalist bir devrim yapmak istiyorlardı. Ekim Devrimi’nden sonra, Bolşevikler Rusya’nın kontrolünü ele geçirdiler ve Sovyetler Birliği’ni kurdular.

Sovyetler Birliği, sosyalist bir devlet olarak yönetiliyordu. Ülkede, özel mülkiyet yasaktı ve tüm işletmeler devlete aitti. Sovyetler Birliği, ekonomik olarak planlı ekonomi sistemine göre yönetiliyordu. Ülkede, beş yıllık planlar uygulanıyordu. Beş yıllık planlar, ülkenin ekonomik hedeflerini belirliyordu.

Sovyetler Birliği, siyasi olarak tek partili bir sistemle yönetiliyordu. Ülkede, tek parti olan Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) iktidardaydı. SBKP, ülkenin tüm kararlarını alıyordu.

Sovyetler Birliği, askeri olarak çok güçlü bir ülkeydi. Ülkede, çok sayıda asker ve silah vardı. Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük nükleer silah gücüne sahipti.

Sovyetler Birliği, 1991 yılında dağıldı. Dağılmanın nedenleri arasında, ekonomik sorunlar, siyasi sorunlar ve etnik sorunlar yer alıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılması, dünyada büyük bir değişim yarattı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, 15 cumhuriyet bağımsızlığını ilan etti. Bu cumhuriyetler, bugün bağımsız devletler olarak varlığını sürdürüyor.

Sovyetler Birliği, dünyada önemli bir rol oynamış bir ülkeydi. Ülke, sosyalist bir devlet olarak yönetiliyordu ve ekonomik ve askeri olarak çok güçlüydü. Sovyetler Birliği’nin dağılması, dünyada büyük bir değişim yarattı.


Yayımlandı

kategorisi