suriye ingilizce

Suriye

Suriye, Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda Irak, güneyde Ürdün ve İsrail, batıda Lübnan ve Akdeniz ile çevrilidir. Başkenti Şam’dır. Suriye’nin nüfusu yaklaşık 18 milyon kişidir.

Tarih

Suriye’nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bölgede ilk yerleşimlerin MÖ 10.000 yıllarında başladığı düşünülmektedir. MÖ 3.000 yıllarında ise bölgede ilk şehir devletleri kurulmuştur. MÖ 1.000 yıllarında ise Suriye, Asur İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. MÖ 612 yılında Asur İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Suriye, Babil İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. MÖ 539 yılında ise Babil İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Suriye, Pers İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir.

MÖ 332 yılında Büyük İskender, Suriye’yi fethetmiştir. Büyük İskender’in ölümünden sonra Suriye, Selevkos İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. MÖ 64 yılında ise Suriye, Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Suriye, Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir.

636 yılında Suriye, Müslüman Araplar tarafından fethedilmiştir. Müslüman Araplar, Suriye’de Emevi ve Abbasi halifeliklerini kurmuşlardır. 1095 yılında ise Haçlı Seferleri başlamıştır. Haçlılar, Suriye’de birçok şehir ele geçirmişlerdir. Ancak 1291 yılında Memlükler, Haçlıları Suriye’den çıkarmışlardır.

1516 yılında Suriye, Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu, Suriye’yi yaklaşık 400 yıl boyunca yönetmiştir. 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Suriye, Fransız mandasına girmiştir. 1946 yılında Suriye, bağımsızlığını kazanmıştır.

Coğrafya

Suriye, Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda Irak, güneyde Ürdün ve İsrail, batıda Lübnan ve Akdeniz ile çevrilidir. Başkenti Şam’dır. Suriye’nin nüfusu yaklaşık 18 milyon kişidir.

Suriye’nin yüzölçümü 185.180 kilometrekaredir. Ülkenin büyük bir kısmı çöl ve yarı çöldür. Suriye’nin en yüksek dağı Hermon Dağı’dır (2.814 metre). Ülkenin en önemli nehirleri Fırat Nehri ve Asi Nehri’dir.

Ekonomi

Suriye’nin ekonomisi tarım, sanayi ve turizme dayanmaktadır. Ülkenin başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pamuk, şeker pancarı ve zeytindir. Suriye’de ayrıca petrol ve doğalgaz yatakları bulunmaktadır. Ülkenin başlıca sanayi ürünleri tekstil, gıda, kimya ve metalurji ürünleridir. Suriye’nin turizm sektörü de önemli bir gelir kaynağıdır. Ülkenin başlıca turistik yerleri Şam, Halep, Palmira ve Krak des Chevaliers’dir.

Siyaset

Suriye, cumhuriyetle yönetilen bir ülkedir. Ülkenin devlet başkanı cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı, halk tarafından 7 yıllık bir süre için seçilir. Suriye’nin başbakanı ise cumhurbaşkanı tarafından atanır. Suriye’nin parlamentosu Halk Meclisi’dir. Halk Meclisi, 250 üyeden oluşmaktadır. Üyeler, halk tarafından 4 yıllık bir süre için seçilir.

Dış Politika

Suriye’nin dış politikası, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlere üyelik temelinde yürütülmektedir. Suriye, ayrıca Rusya, Çin ve İran ile yakın ilişkiler sürdürmektedir.

Suriye İç Savaşı

Suriye İç Savaşı, 2011 yılında başlayan ve günümüzde de devam eden bir iç savaştır. Savaş, Suriye hükümeti ile muhalif gruplar arasında başlamış ve daha sonra uluslararası bir çatışmaya dönüşmüştür. Suriye İç Savaşı’nda şu ana kadar 500.000’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 12 milyondan fazla kişi ise evlerini terk etmek zorunda kalmıştır.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi