treason ne demek

Treason: İhanet

İngilizce Anlamı:

Treason, bir devlete veya hükümete karşı işlenen en ciddi suçlardan biridir. Genellikle, bir devletin düşmanlarıyla işbirliği yapmayı, devletin güvenliğini tehlikeye atacak bilgi veya belgeleri düşmanlara vermeyi veya devleti devirmeye yönelik bir komplo kurmayı içerir.

Türkçe Anlamı:

İhanet, bir devlete veya hükümete karşı işlenen en ciddi suçlardan biridir. Genellikle, bir devletin düşmanlarıyla işbirliği yapmayı, devletin güvenliğini tehlikeye atacak bilgi veya belgeleri düşmanlara vermeyi veya devleti devirmeye yönelik bir komplo kurmayı içerir.

Tarihçe:

Treason suçu, antik çağlardan beri var olmuştur. İlk olarak, MÖ 2000 civarında Babil’de kaydedilmiştir. Daha sonra, MÖ 1200 civarında Çin’de ve MÖ 500 civarında Yunanistan’da da kaydedilmiştir.

Orta Çağ’da, treason suçu genellikle kral veya kraliçeye karşı işlenen bir suç olarak kabul edilirdi. Kral veya kraliçeye karşı herhangi bir saldırı veya komplo, treason olarak kabul edilirdi.

Modern çağda, treason suçu genellikle bir devlete veya hükümete karşı işlenen bir suç olarak kabul edilir. Bir devletin düşmanlarıyla işbirliği yapmayı, devletin güvenliğini tehlikeye atacak bilgi veya belgeleri düşmanlara vermeyi veya devleti devirmeye yönelik bir komplo kurmayı içerir.

Ceza:

Treason suçu, genellikle en ağır cezalarla cezalandırılır. Ölüm cezası, ömür boyu hapis cezası veya uzun yıllar hapis cezası gibi cezalar verilebilir.

Örnekler:

  • 1605 yılında, Guy Fawkes ve diğer Katolik komplocular, İngiliz Parlamentosu’nu havaya uçurmak ve Kral I. James’i öldürmek için bir komplo kurdular. Bu komplo, “Barut Komplosu” olarak bilinir ve Fawkes ve diğer komplocular treason suçundan idam edildi.
  • 1781 yılında, Benedict Arnold, Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında İngilizlerle işbirliği yaptı ve West Point’i İngilizlere teslim etmeye çalıştı. Arnold, treason suçundan idam edildi, ancak İngiltere’ye kaçmayı başardı.
  • 1945 yılında, Vidkun Quisling, Norveç’in Nazi işgali sırasında Almanlarla işbirliği yaptı ve Norveç’in başbakanı oldu. Quisling, treason suçundan idam edildi.

Sonuç:

Treason suçu, bir devlete veya hükümete karşı işlenen en ciddi suçlardan biridir. Genellikle, bir devletin düşmanlarıyla işbirliği yapmayı, devletin güvenliğini tehlikeye atacak bilgi veya belgeleri düşmanlara vermeyi veya devleti devirmeye yönelik bir komplo kurmayı içerir. Treason suçu, genellikle en ağır cezalarla cezalandırılır.


Yayımlandı

kategorisi