türkmenistan ingilizce

Türkmenistan

Türkmenistan, Orta Asya’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Kazakistan, doğuda Özbekistan, güneyde Afganistan ve İran, batıda Hazar Denizi ile çevrilidir. Başkenti Aşkabat’tır.

Türkmenistan, 488.100 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Nüfusunun 6 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Resmi dili Türkmence’dir.

Türkmenistan, zengin doğal kaynaklara sahip bir ülkedir. Petrol, doğal gaz, altın, gümüş, bakır, kurşun, çinko ve molibden gibi madenler ülkede bulunmaktadır.

Türkmenistan’ın ekonomisi, petrol ve doğal gaz ihracatına dayanmaktadır. Ülkenin tarım sektörü de önemlidir. Buğday, pamuk, pirinç ve sebze gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Türkmenistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandı. Ülke, 1991’den bu yana Saparmurat Niyazov tarafından yönetilmektedir. Niyazov, 2006 yılında öldü ve yerine Gurbanguly Berdimuhammedov geçti.

Türkmenistan, otoriter bir yönetimle yönetilmektedir. Ülkede siyasi özgürlükler kısıtlıdır. Basın özgürlüğü yoktur. İnsan hakları örgütleri, Türkmenistan’da insan haklarının ihlal edildiğini bildirmektedir.

Türkmenistan, Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Şanghay İşbirliği Örgütü üyesidir.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi