ücretli izin ne demek

Ücretli İzin Nedir?

Ücretli izin, işçinin iş sözleşmesi kapsamında çalıştığı süre içerisinde, işverenin izniyle işyerinden ayrılması ve bu süre boyunca ücretini almaya devam etmesidir. Ücretli izin, işçinin yıllık izin hakkı, hastalık izni hakkı, doğum izni hakkı, askerlik izni hakkı gibi çeşitli nedenlerle kullanılabilir.

Ücretli İzin Hakkı

Ücretli izin hakkı, işçinin iş sözleşmesi kapsamında çalıştığı süre içerisinde, işverenin izniyle işyerinden ayrılması ve bu süre boyunca ücretini almaya devam etmesidir. Ücretli izin hakkı, işçinin yıllık izin hakkı, hastalık izni hakkı, doğum izni hakkı, askerlik izni hakkı gibi çeşitli nedenlerle kullanılabilir.

Yıllık İzin Hakkı

Yıllık izin hakkı, işçinin her yıl belirli bir süre boyunca işyerinden izin alarak dinlenebilmesi ve tatil yapabilmesi hakkıdır. Yıllık izin hakkı, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 14 gün, bir yıldan fazla çalışmışsa 20 gün yıllık izin hakkına sahiptir.

Hastalık İzin Hakkı

Hastalık izni hakkı, işçinin hastalık veya kaza nedeniyle işyerinden izin alarak tedavi olabilmesi hakkıdır. Hastalık izni hakkı, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 15 gün, bir yıldan fazla çalışmışsa 30 gün hastalık izni hakkına sahiptir.

Doğum İzin Hakkı

Doğum izni hakkı, kadın işçinin doğum yapması veya kürtaj yaptırması nedeniyle işyerinden izin alarak dinlenebilmesi ve çocuğuna bakabilmesi hakkıdır. Doğum izni hakkı, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 8 hafta, bir yıldan fazla çalışmışsa 12 hafta doğum izni hakkına sahiptir.

Askerlik İzin Hakkı

Askerlik izni hakkı, erkek işçinin askerlik görevini yerine getirmesi nedeniyle işyerinden izin alarak askerlik görevini yerine getirmesi hakkıdır. Askerlik izni hakkı, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 30 gün, bir yıldan fazla çalışmışsa 60 gün askerlik izni hakkına sahiptir.

Ücretli İzin Kullanımı

Ücretli izin, işçinin iş sözleşmesi kapsamında çalıştığı süre içerisinde, işverenin izniyle işyerinden ayrılması ve bu süre boyunca ücretini almaya devam etmesidir. Ücretli izin, işçinin yıllık izin hakkı, hastalık izni hakkı, doğum izni hakkı, askerlik izni hakkı gibi çeşitli nedenlerle kullanılabilir.

Ücretli İzin Süresi

Ücretli izin süresi, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 14 gün, bir yıldan fazla çalışmışsa 20 gün yıllık izin hakkına sahiptir. Hastalık izni hakkı, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 15 gün, bir yıldan fazla çalışmışsa 30 gün hastalık izni hakkına sahiptir. Doğum izni hakkı, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 8 hafta, bir yıldan fazla çalışmışsa 12 hafta doğum izni hakkına sahiptir. Askerlik izni hakkı, işçinin çalıştığı süreye göre belirlenir. İşçi, bir yıldan az çalışmışsa 30 gün, bir yıldan fazla çalışmışsa 60 gün askerlik izni hakkına sahiptir.

Ücretli İzin Ücreti

Ücretli izin ücreti, işçinin izinli olduğu süre boyunca aldığı ücrettir. Ücretli izin ücreti, işçinin normal çalışma saatlerinde aldığı ücretin aynıdır.

Ücretli İzin Hakkında Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi