ürdün ingilizce

Ürdün: Tarih, Kültür ve Doğal Güzellikler

Ürdün, Orta Doğu’da bulunan bir Arap ülkesidir. Ülkenin başkenti Amman’dır. Ürdün, kuzeyde Suriye, doğuda Irak, güneyde Suudi Arabistan ve batıda İsrail ve Filistin ile sınır komşusudur. Ülkenin yüzölçümü 89.342 kilometrekaredir. Ürdün’ün nüfusu yaklaşık 10 milyon kişidir.

Tarih

Ürdün’ün tarihi, antik çağlara kadar uzanmaktadır. Ülkede, MÖ 3000 yıllarında kurulan Edom Krallığı, MÖ 1200 yıllarında kurulan Moab Krallığı ve MÖ 900 yıllarında kurulan Ammon Krallığı gibi birçok antik krallık bulunmuştur. MÖ 63 yılında Ürdün, Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline geldi. MS 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesiyle Ürdün, Doğu Roma İmparatorluğu’nun bir parçası oldu. MS 636 yılında Ürdün, Müslüman Araplar tarafından fethedildi. Ürdün, 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası haline geldi. 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla Ürdün, İngiliz mandası altına girdi. 1946 yılında Ürdün, bağımsızlığını kazandı.

Kültür

Ürdün’ün kültürü, Arap kültürü ile İslam kültürünün bir sentezidir. Ürdün’de Arapça resmi dildir. Ülkede ayrıca İngilizce ve Fransızca da yaygın olarak konuşulmaktadır. Ürdün’ün dini İslam’dır. Ülkede ayrıca Hristiyan ve Yahudi azınlıklar da bulunmaktadır. Ürdün’ün mutfağı, Arap mutfağı ile Akdeniz mutfağının bir karışımıdır. Ülkede kebap, falafel, humus ve tabbouleh gibi yemekler yaygın olarak tüketilmektedir. Ürdün’ün müzik kültürü de oldukça zengindir. Ülkede Arap müziği, Batı müziği ve geleneksel Ürdün müziği gibi birçok farklı müzik türü bulunmaktadır.

Doğal Güzellikler

Ürdün, doğal güzellikleriyle de ünlü bir ülkedir. Ülkede, Petra antik kenti, Wadi Rum çölü, Ölü Deniz ve Akabe Körfezi gibi birçok önemli turistik yer bulunmaktadır. Petra antik kenti, MÖ 300 yıllarında Nabatiler tarafından inşa edilmiştir. Petra, kayalara oyulmuş tapınakları, mezarları ve tiyatrolarıyla ünlüdür. Wadi Rum çölü, Ürdün’ün güneyinde bulunan bir çöldür. Çöl, kızıl kum tepeleri, kayalıklar ve kanyonlarla kaplıdır. Ölü Deniz, dünyanın en düşük noktasıdır. Ölü Deniz’in suyu, tuz oranının yüksek olması nedeniyle çok yoğun ve yüzdürücüdür. Akabe Körfezi, Kızıldeniz’in kuzeydoğu ucunda bulunan bir körfezdir. Akabe Körfezi, berrak suları, mercan resifleri ve plajlarıyla ünlüdür.

Faydalı Siteler

  • Ürdün Turizm Bakanlığı: https://www.visitjordan.com/
  • Ürdün Kraliyet Sarayı: https://www.royalcourt.jo/
  • Ürdün Hükümeti: https://www.jordan.gov.jo/
  • Ürdün Üniversitesi: https://www.ju.edu.jo/
  • Petra Antik Kenti: https://www.petra.gov.jo/

İlgili Dosyalar

  • Ürdün’ün Tarihi: https://www.history.com/topics/middle-east/jordan
  • Ürdün’ün Kültürü: https://www.everyculture.com/A-Bo/Jordan.html
  • Ürdün’ün Doğal Güzellikleri: https://www.lonelyplanet.com/jordan/attractions/a/sights/358167

Yayımlandı

kategorisi