uzaya çıkan ilk bilim insanı kimdir

Uzaya Çıkan İlk Bilim İnsanı: Yuri Gagarin

İngilizce:

Yuri Alekseyevich Gagarin (9 March 1934 – 27 March 1968) was a Soviet pilot and cosmonaut who became the first human to journey into outer space, when his Vostok 1 spacecraft completed an orbit of Earth on 12 April 1961. Gagarin was born in Klushino, Gzhatsk District, Smolensk Oblast, Russian SFSR, Soviet Union, to Alexei Ivanovich Gagarin, a carpenter, and Anna Timofeyevna Gagarina (née Matveyeva), a collective farm worker. He had two older brothers, Valentin and Boris, and a younger sister, Zoya.

Gagarin attended a trade school in Lyubertsy, Moscow Oblast, and graduated in 1951. He then worked as a foundryman at a steel mill in Lyubertsy. In 1954, he was drafted into the Soviet Air Force and trained as a pilot. He graduated from the Orenburg Military Aviation School in 1957 and was assigned to the 116th Fighter Aviation Regiment of the 26th Air Division of the Northern Fleet.

In 1960, Gagarin was selected as one of the six candidates for the Soviet space program. He underwent extensive training and was eventually chosen to be the pilot of the Vostok 1 spacecraft. On 12 April 1961, Gagarin was launched into space from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. His spacecraft completed one orbit of Earth in 108 minutes. Gagarin became an instant celebrity and was hailed as a hero in the Soviet Union and around the world.

After his historic flight, Gagarin continued to work in the Soviet space program. He was appointed deputy director of the Cosmonaut Training Center in Star City, Moscow Oblast. He also served as a member of the Supreme Soviet of the Soviet Union. Gagarin died in a plane crash on 27 March 1968, at the age of 34.

Türkçe:

Yuri Alekseyeviç Gagarin (9 Mart 1934 – 27 Mart 1968), Vostok 1 uzay aracının 12 Nisan 1961’de Dünya’nın yörüngesinde bir tur atmasıyla uzaya çıkan ilk insan olan Sovyet bir pilot ve kozmonottur. Gagarin, Sovyetler Birliği’nin Smolensk Oblastı, Gzhatsk Bölgesi, Klushino’da marangoz olan Alexei İvanoviç Gagarin ve kolektif çiftlik işçisi Anna Timofeyevna Gagarina’nın (kızlık soyadı Matveyeva) çocuğu olarak dünyaya geldi. Valentin ve Boris adında iki ağabeyi ve Zoya adında bir kız kardeşi vardı.

Gagarin, Moskova Oblastı, Lyubertsy’de bir ticaret okuluna gitti ve 1951’de mezun oldu. Ardından Lyubertsy’deki bir çelik fabrikasında dökümcü olarak çalıştı. 1954’te Sovyet Hava Kuvvetleri’ne alındı ve pilot olarak eğitim aldı. 1957’de Orenburg Askeri Havacılık Okulu’ndan mezun oldu ve Kuzey Filosu’nun 26. Hava Tümeni’nin 116. Avcı Havacılık Alayı’na atandı.

1960 yılında Gagarin, Sovyet uzay programı için altı adaydan biri olarak seçildi. Kapsamlı bir eğitim aldı ve sonunda Vostok 1 uzay aracının pilotu olarak seçildi. 12 Nisan 1961’de Gagarin, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı. Uzay aracı 108 dakikada Dünya’nın bir yörüngesini tamamladı. Gagarin anında bir ünlü oldu ve Sovyetler Birliği’nde ve dünyada bir kahraman olarak selamlandı.

Tarihi uçuşundan sonra Gagarin, Sovyet uzay programında çalışmaya devam etti. Moskova Oblastı, Star City’deki Kozmonot Eğitim Merkezi’nin müdür yardımcılığına atandı. Ayrıca Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti üyesi olarak görev yaptı. Gagarin, 27 Mart 1968’de 34 yaşında bir uçak kazasında hayatını kaybetti.


Yayımlandı

kategorisi