araf suresi arapça

Araf Suresi: Konusu ve Tefsiri

Araf Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 7. suresidir. 206 ayetten oluşur ve Mekke döneminde indirilmiştir. Sure, adını 46. ayette geçen “Araf” kelimesinden almıştır. Araf, cennet ile cehennem arasında bulunan bir yerdir.

Surenin Konusu

Araf Suresi, çeşitli konuları ele almaktadır. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Allah’ın birliği ve yaratıcılığı
  • Peygamberlerin gönderilişi ve risaletleri
  • Ahiret inancı ve hesap günü
  • Cennet ve cehennem tasviri
  • İnsanların dünyadaki sorumlulukları
  • Müminlerin özellikleri ve davranışları
  • Müşriklerin özellikleri ve davranışları
  • Yahudi ve Hristiyanların inançları ve uygulamaları

Surenin Tefsiri

Araf Suresi, Allah’ın birliği ve yaratıcılığı ile başlar. Surede, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı, canlıları ve cansızları yarattığı, rızık verdiği ve onları koruduğu belirtilir. Allah’ın her şeyi bilen ve gören olduğu, her şeye gücü yettiği ve her şeyin sahibi olduğu vurgulanır.

Surede, peygamberlerin gönderilişi ve risaletleri de ele alınmaktadır. Peygamberlerin, Allah’ın mesajlarını insanlara iletmek için gönderildiği, onların doğru yola çağırdığı ve insanları kötülüklerden sakındırdığı belirtilir. Peygamberlerin örnek alınması gerektiği ve onların yolundan gidilmesi gerektiği vurgulanır.

Araf Suresi’nde, ahiret inancı ve hesap günü de anlatılır. Surede, ölümden sonra insanların diriltileceği, hesap vereceği ve cennet veya cehenneme gireceği belirtilir. Cennetin güzellikleri ve cehennemin azapları tasvir edilir. İnsanların dünyada yaptıklarının ahirette karşılığını göreceği vurgulanır.

Surede, insanların dünyadaki sorumlulukları da ele alınmaktadır. İnsanların Allah’a ibadet etmesi, iyilik yapması, kötülüklerden sakınması ve adaleti sağlaması gerektiği belirtilir. İnsanların birbirlerine karşı saygılı ve yardımsever olması gerektiği vurgulanır.

Araf Suresi’nde, müminlerin özellikleri ve davranışları da anlatılır. Müminlerin Allah’a iman etmesi, peygamberlere uyması, ibadetlerini yerine getirmesi, iyilik yapması ve kötülüklerden sakınması gerektiği belirtilir. Müminlerin sabırlı, şükürcü ve merhametli olması gerektiği vurgulanır.

Surede, müşriklerin özellikleri ve davranışları da ele alınmaktadır. Müşriklerin Allah’a ortak koşması, peygamberleri yalanlaması, ibadetlerini yerine getirmemesi, kötülük yapması ve adaleti sağlamaması belirtilir. Müşriklerin kibirli, zalim ve cahil olduğu vurgulanır.

Araf Suresi’nde, Yahudi ve Hristiyanların inançları ve uygulamaları da anlatılır. Yahudi ve Hristiyanların Allah’a iman etmesi, peygamberlere uyması, ibadetlerini yerine getirmesi, iyilik yapması ve kötülüklerden sakınması gerektiği belirtilir. Yahudi ve Hristiyanların Tevrat ve İncil’e uyması gerektiği vurgulanır.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi