buruc suresi arapça

Buruc Suresi Arapça: Konusu ve Tefsiri

Buruc Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 85. suresidir. 22 ayetten oluşur ve Mekke döneminde indirilmiştir. Sure, adını ilk ayetinde geçen “buruc” (burçlar) kelimesinden almıştır.

Konusu

Buruc Suresi, Allah’ın kudretini ve büyüklüğünü, peygamberlerin ve müminlerin karşılaştıkları zorlukları ve sonunda zafer kazanmalarını anlatmaktadır. Sure, ayrıca ahiret hayatına ve hesap gününe de değinmektedir.

Tefsiri

Buruc Suresi’nin ilk ayetleri, Allah’ın kudretini ve büyüklüğünü vurgulamaktadır. Ayetlerde, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı, geceyi ve gündüzü yarattığı, güneşi ve ayı yarattığı ve yıldızları yarattığı belirtilmektedir.

Sure, daha sonra peygamberlerin ve müminlerin karşılaştıkları zorlukları anlatmaktadır. Ayetlerde, Nuh Peygamber’in kavminin onu yalanlaması, İbrahim Peygamber’in ateşe atılması, Musa Peygamber’in Firavun’la mücadelesi ve Muhammed Peygamber’in Mekkeli müşrikler tarafından zulme uğraması örnek olarak verilmektedir.

Ancak sure, peygamberlerin ve müminlerin sonunda zafer kazanacaklarını da müjdelemektedir. Ayetlerde, Nuh Peygamber’in kavminin tufanda boğulması, İbrahim Peygamber’in ateşten kurtulması, Musa Peygamber’in Firavun’u yenmesi ve Muhammed Peygamber’in Mekke’yi fethetmesi örnek olarak verilmektedir.

Sure, ayrıca ahiret hayatına ve hesap gününe de değinmektedir. Ayetlerde, ahiret hayatının gerçek olduğu, insanların yaptıklarının karşılığını görecekleri ve hesap gününde adaletin tecelli edeceği belirtilmektedir.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi