cc ne demek üniversite

CC Ne Demek Üniversite?

CC, “community college” veya “city college” kelimelerinin kısaltmasıdır ve “toplum koleji” veya “şehir koleji” anlamına gelir. Toplum kolejleri, genellikle iki yıllık eğitim veren ve öğrencilere mesleki eğitim veya üniversiteye geçiş için hazırlık eğitimi sağlayan yükseköğretim kurumlarıdır.

Toplum kolejleri, üniversitelere göre daha uygun fiyatlıdır ve daha esnek eğitim programları sunarlar. Bu nedenle, üniversiteye gitmek için yeterli maddi imkânı olmayan veya iş hayatına girmeden önce mesleki eğitim almak isteyen öğrenciler için iyi bir seçenektir.

Toplum kolejlerinde sunulan eğitim programları arasında işletme, bilgisayar bilimleri, sağlık hizmetleri, eğitim, sanat ve tasarım gibi alanlar yer alır. Öğrenciler, bu programları tamamladıktan sonra iş hayatına girebilir veya dört yıllık bir üniversiteye geçerek eğitimlerine devam edebilirler.

Türkiye’deki Toplum Kolejleri

Türkiye’de, 2014 yılında çıkarılan bir yasayla, meslek yüksekokulları “toplum koleji” olarak yeniden yapılandırılmıştır. Toplum kolejleri, meslek yüksekokullarının sunduğu eğitim programlarına ek olarak, üniversiteye geçiş için hazırlık eğitimi de vermektedir.

Türkiye’de şu anda 150’den fazla toplum koleji bulunmaktadır. Bu kolejler, genellikle devlet tarafından finanse edilmektedir ve öğrencilere ücretsiz veya düşük maliyetli eğitim imkânı sağlamaktadır.

Toplum Kolejlerinin Avantajları

  • Üniversitelere göre daha uygun fiyatlıdır.
  • Daha esnek eğitim programları sunarlar.
  • Öğrencilere mesleki eğitim veya üniversiteye geçiş için hazırlık eğitimi sağlarlar.
  • İş hayatına girmek veya dört yıllık bir üniversiteye geçmek için iyi bir seçenektir.

Toplum Kolejlerinin Dezavantajları

  • Üniversiteler kadar prestijli değildir.
  • Bazı işverenler, toplum koleji mezunlarını üniversite mezunları kadar değerlendirmeyebilir.
  • Dört yıllık bir üniversiteye geçmek isteyen öğrenciler, ek dersler almaları gerekebilir.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi