fetih suresi arapça enfal

Fetih Suresi (Arapça: سورة الفتح)

Fetih Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 48. suresidir. 29 ayetten oluşur ve Medine’de nazil olmuştur. Sure, Hz. Muhammed’in Mekke’nin fethinden sonra yaptığı konuşmayla başlar ve fethin önemini vurgular. Ayrıca, surede müminlerin Allah’a itaat etmeleri, O’nun emirlerine uymaları ve birbirlerine karşı yardımlaşmaları gerektiği belirtilir.

Konusu

Fetih Suresi’nin konusu, Hz. Muhammed’in Mekke’nin fethinden sonra yaptığı konuşmadır. Bu konuşmada, Hz. Muhammed fethin önemini vurgular ve müminlerin Allah’a itaat etmeleri, O’nun emirlerine uymaları ve birbirlerine karşı yardımlaşmaları gerektiğini belirtir. Ayrıca, surede müminlerin Allah’ın kendilerine verdiği nimetlere şükretmeleri ve O’nun yolunda cihat etmeleri gerektiği de vurgulanır.

Ayetler

Fetih Suresi’nin ilk ayetleri şöyledir:

“Allah’ın yardımı ve fetih geldiğinde ve insanların Allah’ın dinine akın akın girdiklerini gördüğünde, Rabbini hamd ile tesbih et ve O’ndan bağışlanma dile. Çünkü O, tövbeleri çok kabul edendir.” (Fetih Suresi, 1-3)

Bu ayetlerde, Hz. Muhammed’in Mekke’nin fethinden sonra yaptığı konuşma anlatılır. Hz. Muhammed, fethin Allah’ın yardımıyla gerçekleştiğini ve insanların Allah’ın dinine akın akın girdiklerini görmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyler. Ayrıca, Hz. Muhammed müminlere Allah’a itaat etmeleri, O’nun emirlerine uymaları ve birbirlerine karşı yardımlaşmaları gerektiğini hatırlatır.

Fetih Suresi’nin diğer ayetlerinde ise müminlerin Allah’ın kendilerine verdiği nimetlere şükretmeleri ve O’nun yolunda cihat etmeleri gerektiği vurgulanır. Ayrıca, surede müminlerin birbirlerine karşı yardımlaşmaları, iyilik yapmaları ve kötülüklerden uzak durmaları gerektiği de belirtilir.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi