lekad caeküm arapça

Lekad Caeküm

Lekad Caeküm, Kur’an-ı Kerim’in 21. suresi olan Enbiya suresinin 107. ayetidir. Arapça “Andolsun ki size bir peygamber geldi” anlamına gelir. Ayet, Hz. Muhammed’in peygamberliğini ve getirdiği mesajın önemini vurgulamaktadır.

Ayetin Meali

“Andolsun ki size bir peygamber geldi ki, o, sizin içinizdendir. Sıkıntılarınız ona ağır gelir. O, sizin iyiliğinizi çok ister. Müminlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir.” (Enbiya 21/107)

Ayetin Tefsiri

Ayette geçen “Andolsun ki” ifadesi, Allah’ın yemin ettiğini ve söylediği şeyin kesinlikle doğru olduğunu vurgulamaktadır. “Size bir peygamber geldi” ifadesi ise, Hz. Muhammed’in peygamberliğini açıkça ortaya koymaktadır. “O, sizin içinizdendir” ifadesi, Hz. Muhammed’in Arapların içinden çıktığını ve onlarla aynı dili konuştuğunu belirtmektedir. “Sıkıntılarınız ona ağır gelir” ifadesi, Hz. Muhammed’in ümmetinin sıkıntılarını ve dertlerini kendi derdiymiş gibi hissettiğini ve bunları gidermek için elinden geleni yaptığını göstermektedir. “O, sizin iyiliğinizi çok ister” ifadesi, Hz. Muhammed’in ümmetinin iyiliğini her şeyden üstün tuttuğunu ve bunun için çalıştığını vurgulamaktadır. “Müminlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir” ifadesi ise, Hz. Muhammed’in müminlere karşı çok nazik ve anlayışlı olduğunu ve onlara karşı her zaman şefkat ve merhametle davrandığını belirtmektedir.

Ayetin Önemi

Lekad Caeküm ayeti, Hz. Muhammed’in peygamberliğini ve getirdiği mesajın önemini vurgulamaktadır. Ayet, Hz. Muhammed’in ümmetine karşı olan sevgisini ve şefkatini de ortaya koymaktadır. Ayet, müminlerin Hz. Muhammed’e olan bağlılıklarını ve onun getirdiği mesajı benimsemelerini teşvik etmektedir.

Ayetle İlgili Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi